×

Tegnestuen har fået regnskov!

18/02-2016

 

Randers Arkitektens vision bygger på bæredygtigt byggeri i bæredygtige omgivelser - herunder at tage vare på den biologiske mangfoldighed. Derfor samarbejder vi med Randers Regnskov omkring projekter hvor bevaringsværdige danske planter, såkaldte plantegenetiske ressourcer sættes i spil i nyt byggeri. Plantegenetiske ressourcer er en vigtig del af vores fremtid, hvor blandt andet klimaændringer, nye markeder og sundhed fordrer, at vi har et bredt udvalg af ressourcer til rådighed.

 

Danmark har en mangfoldig flora af såvel vilde arter som kulturskabte varianter af eksotiske arter, der igennem kortere eller længere tid er blevet forædlet og tilpasset danske forhold. De ældste varianter kan dateres hundredevis af år tilbage, men også i dag forædles og udvikles der mange nye sorter og varianter af nytteplanter i Danmark.

 

Randersarkitekten eksperimenter med at integrere hjemhørende sorter af frugttræer, bær, grøntsager og prydplanter i nogle af vores kommende projekter. De spiselige sorter vil både være til glæde for de kommende beboere og til gavn for en fortsat mangfoldig verden. Plantegenetiske ressourcer kan imidlertid også bruges til mange andre formål end blot at spise. En særlig gren er prydplanterne, der både kan være udendørs haveplanter eller indendørs potteplanter.

 

I dag har mange mennesker eksotiske planter stående hjemme i vinduerne. Tilsyneladende, men potteplanterne stammer dog hverken fra den sydamerikanske regnskov eller den afrikanske savanne. Faktisk er nogle af vores velkendte eksotiske potteplanter af ærkedansk oprindelse, idet de er forædlet og sortsgodkendt i Danmark. Dette eksotiske bed er således udelukkende beplantet med danske plantevarianter.

 

• Ficus benjamina var. Nikita er en dansk forædling af den vilde træart kvælerfigen. Den vilde slægtning er naturligt udbredt i Sydøstasien og Australien og har fået sit navn fordi den med sine rødder kan omslutte andre træer og kvæle dem - en tilpasning, der gør dem i stand til at nå op til lyset – selv i den dunkleste regnskov. Som potteplante er den velkendt under navnet stuebirk og er en meget yndet plante i kontormiljøer. Undersøgelser har vist at stuebirken gavner indeklimaet i et rum ved at fjerne giftige formaldehyddampe fra luften.

 

• Hibiscus er også en velkendt prydplante, i både have- og stuekultur. Den kendes også som Hawaiiblomst og er velkendt for sine store, smukke blomster. Der findes i hundredevis af vilde hibiscusarter og nok lige så mange forædlede former rundt om i verden. De forædlede former menes dog alle at nedstamme fra blot otte af de vilde arter, der gennem hundredevis af år er blevet krydset og forædlet. Hibiscus rosa-sinensis var. Casanova Biancoer er en nyere, dansk variant af Hawaiiblomsten.

 

• Fredsliljen er egentlig en regnskovsplante fra Mellemamerika. Som en tilpasning til den barske tilværelse planten fører i regnskovens våde bund og skyggen af trækronerne, tåler den forholdsvis lidt lys og permanent oversvømmede rødder. Disse egenskaber har de forædlede fredsliljer bevaret og det har gjort dem til en af de mest populære potteplanter i vores forholdsvis mørke stuer, ligesom fredsliljer hører til de arter, der kan dyrkes helt uden jord i hydrokultur. Spathiphyllum wallisii Athene er en dansk variant af fredsliljen.

 

 

• Påske- og pinsekatus er egentlig forædlede former af en Sydamerikansk regnskovskaktus, der ligesom mange orkideer og planter af ananas familien vokser oppe i trækronerne- såkaldte epiphyter. Påskekaktus er desuden en af de stueplanter, der har temmelig mange år på bagen i Danmark, hvor den blev indført i 1899. Oprindeligt havde påskekaktus altid røde eller lyserøde blomster, men gennem forædling er der nu fremavlet en del nye sorter, med blandt andet tofarvede, stribede og orange blomster og den danske variant Rhipsalidopsis hybrid var. Auriga.